Департамент
комунальної власності м. Києва
E-mail
Розклад
пн-чт 08:00-17:00, пт 08:00-15:45
обідня перерва 12:00-12:45
Адреса
вул. Хрещатик, 10, м. Київ, 01001
Приймальня/факс
+380 (44) 202-61-51
+380 (44) 202-61-55
УВАГА!! Якщо ви чуєте сигнал про повітряну тривогу (сирену), негайно йдіть в укриття!
ATTENTION!! If you hear air raid sirens, immediately proceed to shelters!"

Публічна дискусію на тему «Потенціал закинутої архітектури, яка перебуває у комунальній власності»

05 лютого 2022 року за участі представників Департаменту комунальної власності та громадської організації «Мапа реновації» в межах фінальної події програми «На пошуки закинутого Подолу» було проведено публічну дискусію на тему «Потенціал закинутої архітектури, яка перебуває у комунальній власності».

За результатами проведеної зустрічі було надано інформацію стосовно  механізму передачі  в довгострокову пільгову оренду об’єктів занедбаної пам’ятки культурної спадщини (далі – занедбана пам’ятка).
Занедбана пам’ятка може бути передана в довгострокову пільгову оренду за результатами аукціону або без проведення аукціону особам, визначеним частиною першою, абзацами другим – четвертим частини другої статті 15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157 (музеям, державним та комунальним підприємствам, установам, організаціям у сфері культури і мистецтв чи громадським організаціям у сфері культури і мистецтв (у тому числі національним творчим спілкам або їх членам під творчі майстерні), закладам освіти всіх форм власності, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності), згідно з пунктами 183 – 191 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. N 483 (далі – Порядок) з метою її збереження, а також залучення інвестицій для її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту або пристосування (далі – роботи із збереження пам’ятки).

Крок 1. Визначення, щодо можливості передачі занедбаної пам’ятки в довгострокову оренду та визначення строку оренди за договором довгострокової пільгової оренди.

1. Складання Акту про стан збереження занедбаної пам’ятки за формою визначеною Порядком обліку об’єктів культурної спадщини (п. 185 Порядку);
(відповідальні – балансоутримувачі, Департамент охорони культурної спадщини).
2. Погодження Міністерством культури реставраційного завдання та погодження про передачу в оренду об’єкту культурної спадщини (п. 185, п. 44 Порядку);
(відповідальний – балансоутримувачі).
3. Визначення прогнозної вартості робіт: підготовка техніко-економічного обґрунтування очікуваної вартості робіт або кошторисної документації на виконання робіт із збереження занедбаної пам’ятки, що є частиною науково-проектної документації (п. 185 Порядку).
(відповідальний – балансоутримувачі).

Крок 2. Прийняття рішення Київської міської ради про передачу в довгострокову пільгову оренду занедбаної пам’ятки.

1. Отримання погодження відповідного органу охорони культурної спадщини. (п. 187 Порядку);
(відповідальний – балансоутримувачі).
2. Підготовка та прийняття рішення Київської міської ради «Про передачу в довгострокову пільгову оренду занедбаної пам’ятки» (п.187 Порядку).
(відповідальний – балансоутримувачі, орган управління, Департамент комунальної власності м. Києва, постійні комісії Київської міської ради).
Крок 3. Прийняття рішення Київської міської ради про включення до відповідного переліку занедбаної пам’ятки:
1. Ініціатива щодо передачі в оренду може бути від потенційного орендаря (подається заява в електронній формі через особистий кабінет в ЕТС із заповненням необхідної інформації) (п.14-17 Порядку), органів управління (п. 22 Порядку), балансоутримувачів занедбаної пам’ятки) (п. 27 Порядку), орендодавців занедбаної пам’ятки (п. 18-21 Порядку);
2. Внесення інформації та документів про занедбану пам’ятку до ЕТС, шляхом її відображення в ІАС «Майно» (п. 26 Порядку);
(відповідальний – балансоутримувачі).
3. Визначення, затвердження додаткових умов (п. 46, 189 Порядку) та визначення єдиного цільового використання (у разі необхідності) (п. 29 Порядку).
(відповідальний – балансоутримувачі, органи управління, Департамент комунальної власності м. Києва, постійна комісія Київської міської ради з питань власності).
4. Підготовка проекту рішення Київської міської ради «Про включення до відповідного переліку та передачу в довгострокову пільгову оренду занедбаної пам’ятки» (у разі якщо площа об’єкту оренди більше 400 кв.м).
(відповідальний – Департамент комунальної власності м. Києва).
Або
Прийняття рішення Орендодавцем або постійною комісією Київради з питань власності про включення до відповідного переліку (для об’єктів до 400 кв. м).
Крок 4. Проведення аукціону або розміщення інформаційного повідомлення та укладання договору.